
Η Ξένιος Πόλις και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσαν το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:
Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες: Συνέργειες και Προοπτικές.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).
Με την υποστήριξη της ALDA, της CARDET, του TESLA Network, της UNICEF, του Εθνικoύ Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), της ΕΛΕΠΑΠ, του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και της Κιβωτού του Κόσμου.
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων
Απολογισμός / Αποτελέσματα:
Πλαίσιο του συνεδρίου
Μία από τις πολλαπλές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η ραγδαία αύξηση των ποσοστών φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, το 1/3 του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας διαμορφώνουν μια ιδιαιτέρως δύσκολη κοινωνική κατάσταση.
Επιπρόσθετα, η κρίση συνθέτει ένα πολύπλοκο κοινωνικό τοπίο με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να έχουν πληγεί περισσότερο αλλά και να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη μια πλευρά το χάσμα ανισοτήτων μεταξύ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και του υπόλοιπου πληθυσμού μεγαλώνει, ενώ από την άλλη ο αριθμός των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων πολλαπλασιάζεται. Στις μέχρι σήμερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, μειονότητες, χρήστες ουσιών κλπ.), έχουν προστεθεί νέες, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα άτομα που ενώ εργάζονται βρίσκονται σε καθεστώς ανέχειας. Πέραν τούτων, οι υφιστάμενες κοινωνικές αλλαγές έχουν επηρεάσει και τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί και κατά περίσταση ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (λ.χ. οικογένειες στις οποίες το ζευγάρι ζει σε διαφορετικές χώρες λόγω μετανάστευσης). Τέλος, η πρόσφατη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση έχει αναδείξει νέες κοινωνικές αναγκαιότητες, όπως την πρωτοβάθμια φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων (περίθαλψη, στέγη κλπ.) καθώς και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό (μέσω της τυπικής/ άτυπης εκπαίδευσης και μορφών κοινωνικοποίησης).
Ευρωπαϊκή συνεισφορά
Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής της Στρατηγικής για το 2020, θέτοντας ως στόχο τουλάχιστον 20 εκ. άτομα να μη ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού, έχουν αναπτυχθεί μια σειρά σημαντικών εργαλείων πολιτικής όπως ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Πλατφόρμα κατά της φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με στόχο την καλύτερη και πιο αποτελεσματική οικονομική και κοινωνική ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η Ε.Ε. διαχειρίστηκε και εξακολουθεί να διαχειρίζεται την πρωτοφανή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση μέσω άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε συνολικά σε κράτη-μέλη χρηματική βοήθεια ύψους 700 εκ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018, εκ των οποίων τα 83 εκ. ευρώ έχουν δοθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση αναγκών στέγασης, υγιεινής, παροχής πόσιμου νερού και πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης των μεταναστών και προσφύγων που έχουν εισέλθει στη χώρα. Επιπλέον, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., 18 κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρείχαν στην Ελλάδα βοήθεια σε είδος.
Παράλληλα, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτέλεσε πραγματικό εφαλτήριο για την Ε.Ε. ως προς την αναδιαμόρφωση της πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο. Αποτελώντας μία από τις δέκα βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής, η Ε.Ε. έχει θέσει στην «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση» ως προτεραιότητες τη μείωση των κινήτρων για παράτυπη μετανάστευση, την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, την ισχυρή κοινή πολιτική ασύλου και τη συγκρότηση μιας νέας πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση με καλύτερες πολιτικές ένταξης και μεγιστοποίηση των οφελών της.
Πρωτοτυπία και αναγκαιότητα του συνεδρίου
Η ουσιαστική και αποτελεσματική οικονομική και κοινωνική υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συντονισμένης δράσης όλων των αρμόδιων φορέων, εθνικών και διεθνών, κρατικών και μη-κρατικών στη βάση των κοινών προκλήσεων.
Το παρόν συνέδριο φιλοδοξεί σε ένα πρώτο επίπεδο να παρουσιάσει μια σειρά σύγχρονων ερευνητικών πορισμάτων και προτάσεων πολιτικής για κοινωνικές ομάδες που σταθερά ή κατά περίσταση χαρακτηρίζονται ως ευπαθείς και ευάλωτες αλλά και για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το κοινωνικό ‘γίγνεσθαι’.
Ορισμένα από τα ερωτήματα που θα διερευνηθούν στο συνέδριο είναι:
Σε ένα δεύτερο επίπεδο επιδιώκεται η καλλιέργεια συνεργασιών μεταξύ οργανισμών, ιδρυμάτων και συλλόγων (σε εθνικό ή διεθνές πλαίσιο) οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υλοποιούν προγράμματα που αφορούν την κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να βρεθούν κοινοί τόποι συνεργασίας αλλά και νέοι τρόποι ευαισθητοποίησης των πολιτών σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και στρατηγικές παρέμβασης.
Βασικές Θεματικές Ενότητες του Συνεδρίου:
Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου