Το κίνητρο για το GAMES4CHANGE προέρχεται από την ανάγκη των πανεπιστημίων να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους διδασκαλίας και τις εκπαιδευτικές τους προσεγγίσεις, ιδίως σε τομείς πέραν της τεχνολογίας, όπως οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι περιβαλλοντικές σπουδές.
Τα ψηφιακά παιχνίδια, ιδίως τα «σοβαρά παιχνίδια», έχουν σημαντικές δυνατότητες ως εκπαιδευτικά εργαλεία που συνδέουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση με θέματα του πραγματικού κόσμου, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψηφιακά παιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν τα κίνητρα, τη δέσμευση και τα μαθησιακά αποτελέσματα των φοιτητών/τριών, χρησιμοποιώντας διαδραστικές και ευχάριστες μεθόδους για τη διδασκαλία σημαντικών θεμάτων. Ωστόσο, παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη τους, πολλοί εκπαιδευτικοί στερούνται την καθοδήγηση και τα εργαλεία που απαιτούνται για την ενσωμάτωση των ψηφιακών παιχνιδιών στη διδασκαλία τους.
Κύριοι στόχοι του έργου GAMES4CHANGE:
α) Εφοδιασμός του πανεπιστημιακού προσωπικού των περιβαλλοντικών επιστημών με εργαλεία και στρατηγικές για την ενσωμάτωση των ψηφιακών παιχνιδιών και της παιχνιδοποίησης στη διδασκαλία τους.
β) Ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή παιχνιδοποιημένων μαθημάτων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την προσαρμογή υπάρχοντος υλικού.
γ) Εμπλοκή φοιτητών/τριών στη δημιουργία, δοκιμή και αξιολόγηση παιχνιδοποιημένων μαθημάτων για περιβαλλοντικά θέματα.
δ) Χρήση ψηφιακών παιχνιδιών για την εμπλοκή όλων των μαθητών/τριών, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, σε πραγματικά περιβαλλοντικά θέματα.
ε) Δημιουργία καινοτόμων, προσαρμόσιμων μαθησιακών εργαλείων ως βάση για μελλοντικά μεταπτυχιακά μαθήματα σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
στ) Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για την ανταλλαγή παιχνιδοποιημένων μεθόδων διδασκαλίας και πόρων για την κλιματική εκπαίδευση.
Το GAMES4CHANGE περιλαμβάνει 7 εταίρους: Instituto Politécnico de Leiria (Πορτογαλία), XENIOS POLIS. Πολιτισμός, Επιστήμη και Δράση (Ελλάδα), LIM Srl Unipersonale (Ιταλία), Taras Shevchenko National University of Kyiv (Ουκρανία), Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (Πολωνία), ATERMON B.V. (Ολλανδία), Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο (Ελλάδα).