
Κίνητρα για την ανάπτυξη του έργου TAST’AGE αποτελούν οι ακόλουθες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι: Μια μελέτη του 2013, «Διατροφικός κίνδυνος των ευρωπαίων ηλικιωμένων» που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα Ευρωπαίων πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών, έδειξε ότι το 53% των ηλικιωμένων διέτρεχαν διατροφικούς κινδύνους. Η ηλικία προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές που καθιστούν τον ηλικιωμένο ενήλικα πιο ευάλωτο στον κίνδυνο υποσιτισμού και αφυδάτωσης μέσω αλλαγών στην πρόσληψη τροφής και μεταβολικών αλλαγών που επηρεάζουν την ευχαρίστηση και την απόλαυση του φαγητού: στοματικά και οδοντικά προβλήματα, μειωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης, απορρύθμιση της όρεξης (που επιτείνεται από τη λήψη φαρμάκων), πεπτικές διαταραχές, φτωχότερη μεταβολική απόδοση, η οποία αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις με την ηλικία κ.λπ.
Επιπλέον, αρκετές μελέτες που διερευνούν τις πρακτικές διατροφικής φροντίδας αναφέρουν ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ της συνιστώμενης διατροφικής φροντίδας και των πραγματικών επαγγελματικών πρακτικών. Τα αναφερόμενα εμπόδια στην εφαρμογή της διάγνωσης περιλαμβάνουν την έλλειψη οργανωτικής κουλτούρας που αναγνωρίζει τη σημασία της, την έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού, την αβεβαιότητα σχετικά με τους ρόλους και τις ευθύνες και τις αντιλήψεις του προσωπικού ότι η κλινική κρίση είναι πιο σχετική από τη χρήση εργαλείων .
Ο κύριος στόχος του TAST’AGE είναι η παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στους ηλικιωμένους.
Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι είναι :
α) Η παροχή υψηλής ποιότητας επαγγελματική κατάρτιση για την καλύτερη καταπολέμηση του υποσιτισμού σε άτομα άνω των 65 ετών
β) Η προσφορά ανοικτής και ευέλικτης πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό και βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση των επαγγελματικών πρακτικών
γ) Η ενθάρρυνση της υιοθέτησης της ψηφιακής μάθησης και των ψηφιακών εργαλείων στην επαγγελματική κατάρτιση
δ) Η ενθάρρυνση των διακρατικών και πολυτομεακών ανταλλαγών μεταξύ εταίρων διαφορετικών χωρών και της εμπειρογνωμοσύνης που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις
Το πρόγραμμα TAST’AGE περιλαμβάνει 7 φορείς (EURASANTE, AFEJI HAUTS-DEFRANCE, APROXIMARCOOPERATIVA DE SOLIDARIEDADE SOCIAL CRL, Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC, ASOCIATIA EUROPEAN ASSOCIATION FOR SOCIAL INOVATION, XENIOS POLIS, CENTRO SUPERIOR DE FORMACION EUROPA SUR) από 5 διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ελλάδα, Ισπανία).
Ανακαλύψτε περισσότερα για το TAST’AGE: https://tastage.eu/