
Μετά την ευρεία και αποτελεσματική εφαρμογή του, το πρόγραμμα proADAS (promotion of Active Digital Aging Skills) [Αριθμός έργου: 2018-1-CY01-KA204-046895] ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου toy 2020. Πριν από το τέλος του προγράμματος, όλες οι χώρες-εταίροι διοργάνωσαν σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτές ενηλίκων, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν ορισμένες από τις πρακτικές διδασκαλίας, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ερευνητικής ανάπτυξης του έργου. Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ένα διαδραστικό διαδικτυακό συνέδριο, κατά το οποίο άνθρωποι από όλη την Ευρώπη ενημερώθηκαν για το έργο και μοιράστηκαν πολύτιμες εμπειρίες και ιδέες για τη βιωσιμότητά του. Η ομάδα της Ξένιος Πόλις ήταν στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει το βιβλίο του proADAS (IO6), το οποίο ήταν αποτέλεσμα μιας συνεχούς συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, όπως εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί, συντάκτες κειμένων, εμπειρογνώμονες ΤΠΕ και γραφίστες κ.λπ. και ένα ειδικό έργο του προσωπικού της Ξένιος Πόλις.
Η ανάπτυξη του έργου ProADAS βασίστηκε στο γεγονός ότι σήμερα το αυξημένο προσδόκιμο ζωής και η γήρανση αποτελούν αναμφίβολα μέρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Κατά συνέπεια, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μέχρι σήμερα είναι ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να παραμείνουν ζωτικό μέρος της κοινωνίας. Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα έρχεται μέσω της «ενεργούς γήρανσης», μιας διαδικασίας που βοηθά τους ηλικιωμένους να βιώσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, εκμεταλλευόμενοι τις δικές τους δεξιότητες προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινωνικές, πολιτιστικές και πνευματικές δραστηριότητες. Η διαδικασία της ενεργούς γήρανσης απαιτεί τη χρήση νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) και την απόκτηση δεξιοτήτων ψηφιακού εγγραμματισμού, ώστε οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτόνομοι.
Το έργο proADAS, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συνεργασία πέντε χωρών (Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Κύπρος), διήρκεσε δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus +, KA2. Ο κύριος στόχος αυτού του έργου είναι η υποστήριξη και η εκπαίδευση ενηλίκων αναφορικά με την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για την προσωπική τους ανάπτυξη και τη συμμετοχή τους σε σύγχρονες κοινωνικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει στα παρακάτω:
Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα κατάλληλα εργαλεία και εκπαιδευτικά μαθήματα προκειμένου να διευκολύνουν τόσο τους ηλικιωμένους ως εκπαιδευόμενους όσο και τους εκπαιδευτές/ φροντιστές, λόγω των υφιστάμενων γλωσσικών και πολιτισμικών κενών. Οι παραδοσιακές μορφές μάθησης (εγχειρίδια, οδηγίες) πρέπει να χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση των ηλικιωμένων σε συνδυασμό με νέες, σύγχρονες (ψηφιακά εργαλεία, ανοιχτοί εκπαιδευτικοί πόροι, πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης), ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ατόμου.
Πέντε ενότητες αναπτύχθηκαν με στόχο την ενίσχυση της γνώσης και των δεξιοτήτων των ηλικιωμένων και των φροντιστών στα ακόλουθα θέματα: Αδυναμία, Πρόληψη πτώσεων, Διατροφή, Ψυχική Υγεία και Ασθένειες, Καρδιαγγειακή Υγεία και Ασθένειες. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει θεωρία, στατιστικά στοιχεία από κάθε χώρα-εταίρο, συμβουλές και προτάσεις, καθώς και ενδιαφέροντα κουίζ και ερωτηματολόγια αυτο-αξιολόγησης. Όλες οι ενότητες είναι διαθέσιμες στη διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης, η οποία αναπτύχθηκε ως μέρος του ιστότοπου του έργου:
http://proadas.eu/ και της αντίστοιχης εφαρμογής για κινητά: https://play.google.com/store/ apps / details? id = eu.proadas.
Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα εγχειρίδιο, το οποίο περιλαμβάνει αρχές γεροντολογίας, ψυχολογίας, καθοδήγησης και παιδαγωγικής, και παρέχει οδηγίες για τον πρακτικό τρόπο εκπαίδευσης ηλικιωμένων ενηλίκων, καθώς και συμβουλές υποστήριξης προς τους εκπαιδευτές στην προσπάθειά τους να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, υπάρχει διαθέσιμο ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας των ηλικιωμένων. Αυτό το βιβλίο σκοπεύει να παρουσιάσει σε μεγάλη κλίμακα τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και να διευκολύνει την εφαρμογή του από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.