Το πρόγραμμα RECHANCE περιλαμβάνει 8 εταίρους (ROMODROM, XENIOS POLIS, CENTER FOR SOCIAL INNOVATION, PRISM, PROLEPSIS, EUROPEAN UNIVERSITY CYPRUS, KNOW&CAN, SPECTRUM RESEARCH CENTRE) από 6 χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Τσεχία).
Ο βασικός του προσανατολισμός είναι διττός και αφορά:
α) την εκπαίδευση ατόμων που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα ώστε να επιτευχθεί η καλλιέργεια συγκεκριμένων γνώσεων- ικανοτήτων-δεξιοτήτων με σκοπό την προσωπική τους ανέλιξη και σταδιακή επανένταξή τους στην κοινωνία. Η χρόνια παραμονή τους στον χώρο της φυλακής έχει απομακρύνει αυτά τα άτομα τρέχουσες τεχνολογικές και μη εξελίξεις ενώ ταυτόχρονα έχει επηρεάσει την ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση. Το πρόγραμμα RECHANGE σκοπεύσει να αξιοποιήσει και να ενισχύσει χαρακτηριστικά όπως:
η χρήση ΤΠΕ
η καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων
η διαχείριση συναισθημάτων αυτοεκτίμησης- άγχους
η συνέπεια και η υπευθυνότητα
η ανάληψη ευθυνών
η ικανότητα διαχείρισης χρόνου
η ικανότητα επίλυσης διαφορών
η ικανότητα κοινωνικής επανένταξης
β) την προσφορά πρόσθετης επιμόρφωσης σε εκπαιδευτές ενηλίκων που πρόκειται να αναλάβουν τη διεκπεραίωση αυτού του έργου.
Επιπλέον, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς και επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα εκπρόσωποι ΜΚO με άμεση εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν φυλακισμένους, άτομα που διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού ή εντάσσονται σε περιθωριοποιημένες ομάδες.
Η εκπαίδευση των πρόσφατα αποφυλακισμένων, είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει την τεχνολογική επιμόρφωση καθώς πρόκειται για μία κοινότητα με περιορισμένη πρόσβαση σε υπολογιστή ή στο διαδίκτυο, κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη φυλακή. Η χρήση των ΤΠΕ είναι ζωτικής σημασίας στα προγράμματα επανένταξης. Η αποκατάσταση των αποφυλακισμένων θα πρέπει να τους προσφέρει καινούργιες ικανότητες και καινούργια οπτική της ζωής αναζητώντας κίνητρα και θέτοντας στόχους.
Ανακαλύψτε περισσότερα για το RECHANCE : https://rechanceproject.eu/