Οι εταίροι του προγράμματος InterMEDs «Προώθηση των «Διαπολιτισμικών Διαμεσολαβητών» ως πρακτική για την καθιέρωση του συνασπισμού των κοινοτήτων και της αμοιβαίας κατανόησης» βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουν το πρόγραμμα σπουδών του interMEDs και την εργαλειοθήκη ανοικτών πόρων, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου.
Σχετικά με το έργο: Το έργο InterMEDs έχει βασιστεί στην ειδική εκπαίδευση των μελών και των δύο κοινοτήτων, είτε των τοπικών, είτε των μεταναστευτικών κοινοτήτων ώστε να είναι αυτές οι InterMEDs των ατόμων που θα λειτουργήσουν ως συγκεκριμένοι μεσολαβητές μεταξύ της ανταλλαγής διαφορετικών πολιτισμών. Το παραπάνω επιτυγχάνεται με τις βασικές δεξιότητες της κοινωνικής ευθύνης και της διαπολιτισμικής κατανόησης και τις δεξιότητες για τη χρήση όλων των μορφών προώθησης, όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός, τα μέσα ενημέρωσης, η κατάρτιση για την ενίσχυση του σεβασμού, της ανοχής και της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων.
Το πρόγραμμα σπουδών που αφορά τους διαμεσολαβητές και η εργαλειοθήκη ανοικτών πόρων αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου InterMEDs- Προώθηση διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, διεξήχθη έρευνα σε εθνικό πλαίσιο από όλους τους εταίρους. Η έρευνα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση βέλτιστων πρακτικών, διαδικτυακά ερωτηματολόγια και ομάδες εστίασης, προκειμένου να προσδιοριστούν οι δεξιότητες και οι ικανότητες ενός διαπολιτισμικού διαμεσολαβητή. Η έρευνα καθόρισε τις κύριες δεξιότητες που απαιτούνται: διαπολιτισμική επίγνωση, συναισθηματική νοημοσύνη, δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων, δεξιότητες επικοινωνίας και γλώσσας, τεχνολογίες πληροφορικής και δεξιότητες νέων μέσων.
Η Εργαλειοθήκη αποτελείται από οκτώ ενότητες (πολιτισμική ευαισθητοποίηση & διαμεσολάβηση, διαπολιτισμική ικανότητα σε θέματα διακρίσεων και μισαλλοδοξίας, κοινοτική κατανόηση και συνεργασία, δεξιότητες καθοδήγησης, ανθρώπινα δικαιώματα και τοποθεσία συνασπισμού, πολιτιστικός προβληματισμός και θετική ανταλλαγή, μετασχηματισμός συγκρούσεων, αξιοποίηση του πολιτισμού και των τεχνών και από τις δύο κοινότητες με σκοπό τη διαπολιτισμική ανταλλαγή) και περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες όπως: εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, συζητήσεις, έργα, ενεργοποιήσεις, προσομοιώσεις και άλλες δημιουργικές μεθόδους που βασίζονται σε αρχές μη τυπικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ενηλίκων.
Οι στόχοι της εργαλειοθήκης είναι:
Το έργο περιλαμβάνει 8 εταίρους (PESHKAR, OTB EUROPE, PANTEION, CAMINOS, Mindshift, CSI, XPCSA, CID) από 6 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία).
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του έργου: